Να μειωθούν οι μισθοί τους

Δύο βουλευτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Χαρά Κεφαλίδου επιστρέφουν τα βουλευτικά τους αυτοκίνητα και παραιτούνται από τις αμοιβές που εξασφαλίζει η συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής. Σε πρώτη ανάγνωση, όσο γενναίο και αν ακούγεται, άλλο τόσο λαϊκίστικο είναι. Ειδικά για τον κ. Μητσοτάκη που, όπως αποδείχθηκε, έχει τον τρόπο να εξασφαλίζει πίστωση και φιλικούς διακανονισμούς ακόμη και για τον εξοπλισμό του γραφείου του.

Τέλος πάντων, ο άνθρωπος δεν θα πάει και με τα πόδια, ούτε θα του λείψουν ιδιαίτερα τα έσοδα από τις επιτροπές, κάτι που δεν γνωρίζουμε αν ισχύει και για την κ. Κεφαλίδου- πιθανώς για αυτήν το οικονομικό κόστος να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Όμως στη δημοκρατία το θέμα δεν είναι το κόστος των βουλευτών, αλλά το κόστος των αποφάσεων τους. Ο κοινοβουλευτισμός αποδίδει καλύτερα όταν οι λειτουργοί του είναι ανεξάρτητοι ή, τέλος πάντων, εξαντλούνται οι περισσότερες πιθανότητες για να κρατήσουν το δάχτυλο μακριά από το μέλι. Προσωπικά προτιμώ βουλευτές οικονομικά ανεξάρτητους από βουλευτές ενταγμένους σε μαύρα επιχειρηματικά μισθολόγια. Από τον βουλευτή που θα ζητήσει χορηγία για την εκτύπωση των φυλλαδίων του, προτιμώ εκείνον που θα καλύψει μόνος το κόστος. Το πρόβλημα με τα οικονομικά των βουλευτών δεν βρίσκεται σε αυτά που εισπράττουν από τη Βουλή, αλλά σε εκείνα που μπορεί, ορισμένοι εξ αυτών, να τσεπώνουν από άδηλες και διόλου άδολες πηγές.

Δυστυχώς, έτσι όπως λειτουργεί ο κοινοβουλευτισμός, ελάχιστοι βουλευτές έχουν την ευκαιρία να τιμήσουν τον μισθό τους. Όταν η κομματική πειθαρχία καθορίζει τη στάση τους απέναντι σε ζητήματα μείζονος σημασίας, τότε και οι ίδιοι ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως είτε έχεις φτωχούς και τίμιους βουλευτές, είτε εκλέγεις διεφθαρμένους που τους πληρώνεις καλά, το πολιτικό αποτέλεσμα είναι ίδιο. Συνεπώς ακόμα και αν το κόστος των βουλευτών είναι αμελητέο μπροστά στο τείχος του χρέους, οι απολαβές τους θα πρέπει να μειωθούν για συμβολικούς λόγους. Ο Μητσοτάκης και η Κεφαλίδου δείχνουν έναν δρόμο που οφείλουν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους.

Advertisements