Απλή ή σούπερ;

giannapl-thumb-largeΟ Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι και κάλεσε την κυβέρνηση να μετρηθούν στα μαρμαρένια αλώνια της απλής αναλογικής. Οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν ότι δεν επρόκειτο να ανταποκριθεί στην πρόσκληση. Τελικά πήγε ένα βήμα πιο πέρα. Εκείνο που κυκλοφορούσε ως «ζύμωση» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, έγινε αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ελιγμός για αποφυγή της αυτοδυναμίας, έγινε αποδεκτός ως κανόνας του παιχνιδιού από τον Τσίπρα. Και εκεί που δεν το πιστεύαμε ποτέ, η απλή αναλογική έγινε κομμάτι της πολιτικής μας καθημερινότητας.

Πρώτα να δούμε τα δεδομένα. Η λογική λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί απλή αναλογική, αλλά το μπόνους των πενήντα εδρών. Το μπαλάκι πάει στην πλευρά του Τσίπρα-ποιο αριστερό κόμμα μπορεί να αποποιηθεί το χρόνιο αίτημα της απλής αναλογικής; Όμως ο Τσίπρας δηλώνει ότι αποδέχεται την απλή αναλογική και αν του ζητήσουν διευκρινίσεις θα πει ότι τη θέλει σκέτη, απλούστατη και άδολη. Το μπαλάκι επιστρέφει στον Σαμαρά που, μεταξύ μας, δύσκολα θα πάρει αυτήν την απόφαση. Ο Τσίπρας, όμως, έχει πάρει τις εντυπώσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που κουνούσαν το αίτημα προς το αριστερό ακροατήριο. Πιθανότατα, ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται εκ του ασφαλούς. Ο Σαμαράς θα πάρει το μπαλάκι και θα το βάλει σε κάποια τσέπη.

Από την άλλη, όμως, θα είχε ενδιαφέρον μία αντικειμενική προβολή της Βουλής σε συνθήκες απλής αναλογικής. Όμως ας σημειώσουμε ότι και ο ισχύον νόμος, με εξαίρεση τη συμπεριφορά προς το πρώτο κόμμα, είναι σχεδόν αναλογικός για όσους ακολουθούν. Τι θα σήμαινε στην πραγματικότητα; Εξαρτάται με ποιον τρόπο θα την εφάρμοζαν. Αλλά ναι, απλή αναλογική με ένα ευπρεπές όριο για είσοδο στη Βουλή, θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατη τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν ο Αλέξης έβγαινε φωτογραφία αγκαλιά με τον διάβολο. Και οι άλλοι; Πιθανότατα το ίδιο θα ίσχυε και για τον «ευρωπαϊκό συνασπισμό», κοινώς την τρικομματική κυβέρνηση. Και τελικά; Τελικά ίσως η απλή αναλογική τους έριχνε όλους στο ίδιο καζάνι, υποχρεώνοντας τους να συνυπάρξουν, υποχρεωμένοι να κρεμαστούν ο ένας πάνω στον άλλον για να μην κρεμαστούν χώρια. Έχει ενδιαφέρον αυτό.