Ποιοι παρακολουθούν TED events;

TEDxThess_λογότυπο_χορογραφίαΤα φώτα έσβησαν. Οι οθόνες πήραν ζωή μέσα στο σκοτάδι. Κοιτάζοντας από τον εξώστη στην πλατεία του Βασιλικού Θεάτρου, ήταν σαν να βλέπεις κεριά στην Ανάσταση. Η εικόνα έζησε δύο-τρία δευτερόλεπτα και χάθηκε μέσα σε χέρια που άρχισαν να χειροκροτούν. Το TEDx Thessaloniki ξεκίνησε και οι άνθρωποι που γέμισαν το θέατρο είχαν σπουδαία διάθεση για να το παρακολουθήσουν. Πάντα έχουν.

Αν βρεθείτε σε TED event αξίζει να παρατηρήσετε τους ανθρώπους που κρατάνε την ίδια τσάντα με σας. Αυτό συχνά είναι πιο ενδιαφέρον και από τις ομιλίες. Στα TED πηγαίνουν κατά βάση νέοι άνθρωποι, ας πούμε μέχρι 35, με σπουδές που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες και καλά αγγλικά. Χρησιμοποιούν τεχνολογία, έχουν ζήσει ή θα ήθελαν να ζήσουν στη Δύση. Εντάξει, ξέρω σε αρκετούς αυτό μυρίζει άσχημα-«από το να είσαι μέσα στο θέατρο βγες στο δρόμο να διαδηλώσεις.» Όμως, ακόμα, ο καθένας μπορεί να ζει όπως θέλει, σωστά; Εμένα δεν με εντυπωσιάζει πλέον ο χαρακτήρας του TED κοινού. Με εντυπωσιάζει το μέγεθος του. Πριν από μερικά χρόνια θα στοιχημάτιζα ότι δεν υπάρχουν 700 άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη που θα κάτσουν να ακούσουν για το πλαστικό στα στομάχια των γλάρων του Ειρηνικού. Ακόμα και σήμερα, δεν είμαι σίγουρος αν τους ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Τελικά τείνω να πιστέψω ότι είναι η συναναστροφή που κόβει τα εισιτήρια. Αυτά που λέγονται στα TED τα βρίσκεις και αλλού, υπάρχουν στο δίκτυο. Όμως το γεγονός, λειτουργεί ως σημείο συνάντησης. Ίσως και ως θερμοκοιτίδα για μία νέα γενιά πολιτών που δεν απαντά απαραιτήτως θετικά στα παγιωμένα «αριστερά» στερεότυπα της κοινωνικής μας κουλτούρας. Εν τέλει τα TED events είναι, ειδικά για την Ελλάδα, νησίδες ενός άλλου κόσμου.

«Κάθε τέλος μία αρχή». Το TEDx Thessaloniki ήταν μία άψογη διοργάνωση-η βλάβη στον κλιματισμό δεν χρεώνεται στους διοργανωτές. Και τα δύσκολα οργανωτικά κομμάτια, όπως η υποδοχή και το φαγητό, λειτούργησαν άψογα. Οι ομιλίες; Είχε καλές, είχε και αδιάφορες. Σε όλα τα TED ανά τον πλανήτη συμβαίνει αυτό. Δηλαδή πόσες φορές να ακούσεις ότι αν έχεις όνειρα και πίστη θα κατακτήσεις κορυφές; Στο τέλος, όντως, θα πάρεις τα βουνά και θα τις κατακτήσεις. Μετά είναι και η υπερβολή μας. Έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα διοργανώνει περισσότερα TEDx events από την Καλιφόρνια. Αυτό δεν είναι κακό, κάθε άλλο. Θα ήταν, όμως, καλύτερο αν γινόταν μία προσπάθεια εξειδίκευσης των εκδηλώσεων. Και μετά ο ένας θα πηγαίνει ομιλητής στο event του άλλου, για να εξηγεί ότι με πάθος και όραμα μπορείς να κάνεις το δικό σου TED καλύτερο.