Μισή αλήθεια και πολλά ψέματα

BeakerΆκουγα τον Δημήτρη Παπαδημούλη να λέει ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντιπαραθέσουν τα προγράμματα τους σε debate αρχηγών. Και μετά είπε κάτι για σύγκλιση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε ένα πλαίσιο πολιτισμένου εκλογικού αγώνα. Είναι εμφανές ότι η Ευρώπη τον έχει πειράξει. Ο τρόπος με τον οποίο θα κυλήσει αυτή η προεκλογική περίοδος, θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα ακόμα και από τη διενέργεια των εκλογών. Κοινώς το κλίμα θα μας τραυματίσει περισσότερο από τη διαδικασία που, αν μη τι άλλο, συνιστά αναγκαία συνθήκη για την έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Ναι, είναι η αλήθεια ότι ένα debate θα είχε ενδιαφέρον. Όχι πολιτικό. Θεατρικό. Δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς.  Ο Σαμαράς ξέρει τι έρχεται μετά τις εκλογές, ο Τσίπρας περιγράφει κάτι που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Ο ένας θα κρύβει αριθμούς και ο άλλος θα μιλάει με φανταστικά νούμερα. Το Ζάππειο του Σαμαρά έγινε η Θεσσαλονίκη του Τσίπρα. Πιθανότατα σε ένα debate να κέρδιζε ο Τσίπρας, όμως η αλήθεια θα ήταν στα σίγουρα χαμένη. Πηγαίνουμε, λοιπόν, σε εκλογές με μισή αλήθεια, πολλά ψέματα και τοξική ατμόσφαιρα.

Μέχρι να φτάσουμε στην κάλπη η Νέα Δημοκρατία θα λέει ότι έρχονται οι αριστεροί να βγάλουν το σταυρό από τη σημαία και να κάνουν τα παλικάρια μας αδερφές. Και οι άλλοι θα ετοιμάζουν ειδικά δικαστήρια με τον Λαφαζάνη στην έδρα και τον Καμμένο από κοντά. Θα ακούσουμε απίστευτα πράγματα. Και, μην έχετε καμία αμφιβολία, οι επιλογές του σοφού λαού θα αντιστοιχούν στο προεκλογικό κλίμα. Αν η Βουλή που διαλύεται φιλοξένησε γραφικές περιπτώσεις, η επόμενη θα έχει κανονικά cartoons μέσα. Σε αυτές τις συνθήκες δεν επιβραβεύεται η νηφαλιότητα, κερδίζει αυτός που καταφέρνει να ακουστεί περισσότερο. Μετά τις εκλογές το πολιτικό τοπίο θα είναι σκαμμένο με περισσότερα και βαθύτερα χαρακώματα, σαν ρυτίδες σε πρόσωπο που σε τρομάζει.