Η στήλη των Κοινωνικών

Τις προάλλες χάζευα τα παιχνίδια της εθνικής μπάσκετ από το Ευρωμπάσκετ του 1987. Καλός ο Γκάλης, παλικάρι ο Γιαννάκης, δυναμικός ο Φάνης, αλλά το ματς δεν βλέπεται με σημερινούς όρους. Το παιχνίδι έχει αλλάξει, το κοινό παρακολουθεί ΝΒΑ.

Βλέποντας ματς από το παρελθόν, είναι σαν να παρακολουθείς μία άτεχνη εκδοχή ενός πρόσφατου αγώνα και μάλιστα σε αργή κίνηση. Τώρα πηγαίνετε στο YouTube και δοκιμάστε να δείτε τις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεων Τσίπρα, ειδικά της πρώτης. Μετά επιστρέψτε στα αποσπάσματα από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μη συγκρίνετε τα πρόσωπα. Σταθείτε μόνο στον πολιτικό λόγο. Ναι, το ξέρω ότι είναι διαφορετικές οι περιστάσεις. Διαφέρει όμως και ο τρόπος σκέψης, η γωνία από την οποία προσεγγίζεται η πραγματικότητα.

Οι προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεων Τσίπρα ήταν συνθηματολογικές ατάκες που έψαχναν χώρο για να ενταχθούν στην πραγματικότητα. Αυτό που παρακολουθήσαμε το τελευταίο τριήμερο στη Βουλή, ήταν η αναφορά πραγματικότητα έτσι όπως ακριβώς είναι. Απαλλαγμένη από ιδεολογική φόρτιση, χωρίς ούτε ένα σύνθημα να διατρέχει τον πολιτικό λόγο. Θα μου πείτε είναι το αυτονόητο που πλέον μας εντυπωσιάζει. Είναι και κάτι ακόμα. Είναι ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής στη βάση του εφικτού και όχι του ιδεατού ή, αν θέλετε, του υπερβατικού.

Ο Μητσοτάκης μίλησε για λύσεις χωρίς ιδεολογική πρόσημο, εκτός από το αριστερά και το δεξιά υπάρχει και το μπροστά, στο δρόμο της κοινής λογικής. Αν η κυβέρνηση του αποδειχθεί συνεπής σε αυτό, τότε το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο πιστεύουν στην Κουμουνδούρου, όπου ακόμα γράφουν ομιλίες με παλιό κώδικα και ξεπερασμένα συνθήματα.

Και κάπως έτσι, θα έχεις από τη μία τον Πιερρρακάκη να μιλάει για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την ανάπτυξη δικτύων 5G και από την άλλη θα ακούς τον Σκουρλέτη να απευθύνει κάλεσμα για προοδευτική συμμαχία επειδή ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά. Όχι πως δεν θα έχει ακροατήριο και ο Σκουρλέτης, απλώς μέρα με τη μέρα θα το βλέπει να μειώνεται, διαβάζοντας τη στήλη των Κοινωνικών στην εφημερίδα.