2019: η χρονιά της επανεκκίνησης

Κατά μία εκδοχή όλα τα χρόνια είναι δύσκολα μόνο και μόνο επειδή περνάνε γρήγορα και βλέπεις τις μέρες να φεύγουν σαν άμμος μέσα από τα χέρια σου. Και πράγματι, όσο μεγαλώνεις, αισθάνεσαι ότι ο χρόνος μπαίνει σε fast forward.

Αυτό εξηγείται και από την πυκνότητα των γεγονότων. Στην εποχή μας αργές ημέρες είναι μόνο οι αργίες. Ολος ο υπόλοιπος χρόνος γεμίζει, φουσκώνει ακόμα και με γεγονότα κενά σημασίας που, όμως, παρουσιάζονται ως συγκλονιστικά. Δεν πλήττουμε. Και το αντίτιμο είναι αυτή η περίεργη σχέση με τον χρόνο. Κοιτάζοντας πίσω, στο 2019 που φεύγει, δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα σημαντικά γεγονότα και τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά. Η πολιτική αλλαγή είναι το γεγονός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόσωπο -απλά πράγματα. Εχει, βέβαια, πλάκα το πώς ξεκίνησε η χρονιά, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδεικνύει την πολιτική του ηγεμονία, μοιράζοντας ειρωνεία και χαμόγελα προς τον πολιτικό του αντίπαλο, τον οποίο «τον είχε» άνετα.

Η κυβερνητική αλλαγή, που δρομολόγησε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, μας έδειξε ότι το εκλογικό σώμα ήθελε να σηματοδοτήσει και πολιτικά το τέλος της κρίσης. Αλλαξαν και οι διαθέσεις του μέσα σε τέσσερα χρόνια. Το 2015 ψήφισε για να σκίσει το μνημόνιο. Το 2019 ψήφισε για λιγότερους φόρους και μεγαλύτερη ασφάλεια. Για αυτό και το 2019, εκτός από το τέλος της κρίσης, συμβολίζει, κυρίως, την επανεκκίνηση. Μένει, βέβαια, να δούμε και τον προορισμό. Σε κομβικά θέματα αιχμής, η χρονιά με άλλη ρότα ξεκίνησε και με άλλη καταλήγει. Πριν από ένα χρόνο το «Μακεδονικό» ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής τριβής, διαλύοντας, μάλιστα τον κυβερνητικό συνασπισμό. Σήμερα, ας είμαστε ειλικρινείς, κανένας δεν ασχολείται. Ομοίως και η υπόθεση Novartis. Μπήκαμε στη χρονιά με τον Πολάκη να δείχνει δόντια και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να προαναγγέλλει εξελίξεις, αλλά μέχρι το καλοκαίρι η υπόθεση είχε τουμπάρει εντελώς ανάποδα.

Επίσης είδαμε και πρωταγωνιστές της επικαιρότητας να χάνονται από το προσκήνιο, ορισμένοι και για δικό τους όφελος. Τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί της προηγούμενης Βουλής εξαφανίστηκαν πολιτικά – ο ένας μάλιστα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο Καμμένος κάνει διακοπές διαρκείας, ο Θεοδωράκης άνοιξε εστιατόριο και ο Λεβέντης αγνοείται. Εδώ και μήνες δεν ακούμε τίποτα για τον Μάνο Πετσίτη, τον φίλο Παππά, ούτε για τον Νίκο Καρανίκα που πλέον δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στην Ελλάδα είναι εύκολο να σε μάθουν και ακόμα πιο εύκολο να σε ξεχάσουν. Να, λοιπόν, μερικές στιγμές και πρόσωπα που ξεχωρίσαμε από το 2019

Διαβάστε τη συνέχεια στο Protagon