Μπουγάτσα

Μπαίνετε σε μία χρονομηχανή. Σας πάει στις Σέρρες του 1980. Μυρίζετε την καλύτερη μπουγάτσα του κόσμου. Δυστυχώς δεν κουβαλάτε δραχμές. Ευτυχώς ο ηλικιωμένος καταστηματάρχης σας λυπήθηκε. Την ώρα που τρώτε τη μπουγάτσα, αρχίζετε να του περιγράφετε τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις του 2020.

Και οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΟΚ (για να συνεννοούμαστε), η δε Βουλγαρία αποτελεί επενδυτικό προορισμό και φορολογικό παράδεισο για τους Έλληνες, αλλά και δεξαμενή τουριστών. Θυμωμένος, ο καταστηματάρχης, παίρνει το πιάτο από μπροστά σας. Σας λέει ότι παππούς του έπεσε θύμα των κομιτατζήδων, ο πατέρας του ξυλοκοπήθηκε αγρίως από Βούλγαρους, ενώ και ο ίδιος θυμάται τον τρόμο της βουλγαρικής Κατοχής. Και πέρα από όλα αυτά, οι Βούλγαροι είναι κομμουνιστές. Βγαίνοντας από το κατάστημα χαζέψατε τα πρωτοσέλιδα στο περίπτερο. Η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας είχε πρώτο θέμα τη δέσμευση του Ανδρέα Παπανδρέου για έξοδο από την ΕΟΚ.

Εκείνη η δέσμευση εξελίχθηκε σε διαχρονικό αστείο. Βέβαια ο Θόδωρος Πάγκαλος θυμάται ότι ο Ανδρέας του είχε πει πως δεν σκόπευε ποτέ να πάρει τη χώρα από την ΕΟΚ, απλώς τάιζε το θυμικό των ψηψοφόρων. Αλλά έτσι δεν γίνεται συχνά η πολιτική σε αυτή χώρα; Πότε με πιρουέτες και πότε με κωλοτούμπες. Στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει τίποτα από τα δύο. Απλώς στέκεται αμήχανη. Συχνά στο ένα πόδι. Και, ως κυβέρνηση, αφαιρεί το «ιστορική» από την κοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ. Αστειότητες. Και δηλώνω άγνοια για το πώς μπορεί να απεγκλωβιστεί.

Για να επαναπροσδοριστεί η θέση της Βουλγαρίας στη συλλογική μας συνείδηση χρειάστηκαν μερικές δεκαετίες. Και οι διμερείς σχέσεις εξελίχθηκαν με τρόπο που κανένας δεν μπορούσε ακόμα και να φανταστεί. Για να τελειώσει το Μακεδονικό, ως πρόβλημα, χρειάστηκαν κάτι μήνες. Πέρασαν λίγες εβδομάδες από την υπογραφή της συμφωνίας και το θέμα δεν έπαιζε ούτε ως μονόστηλο. Θα μου πείτε ότι αυτό δεν κρίνει την ποιότητα της συμφωνίας. Ναι, αλλά μας έδειξε ότι παρακολουθήσαμε πολύ δράμα για το τίποτα. Και αν ο Τσίπρας δεν είχε υπογράψει εκείνη τη συμφωνία, χθες ο Πομπέο θα έκανε μούτρα στον Μητσοτάκη για την ελληνική εμμονή που μπλοκάρει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.